Zeilverslagen

1 november 2015: Halloweencup – verslag door Natalie

De HalloweenCup… de ‘Maskescup’… Ik hield de weersvoorspelling al enkele dagen in de gaten want het beloofde een prachtige editie te worden: een stralende zon en geen wolkje aan de lucht! Jammer genoeg had dit prachtige weer ook een keerzijde… 1bft…

De ochtend van de race. Om 9u kwam ik op de club aan en er was een zuchtje wind. OEF! Hugo en Paul hadden er zin in! Ze gingen meteen van start en tuigden de eerste Globes op. Een voor een kwamen de zeilers aan en al snel waren de twee Sodipa-teams volledig. Paul, Hugo en Wim streden voor de Macho Cup, terwijl Fannie, Charlotte en ikzelf de titel voor de ‘Maskes’ zouden verdedigen.

Uiteindelijk waren er vijf teams: drie mannenteams (KLYC, RYCB en Sodipa) en twee vrouwenteams (KLYC en Sodipa). Ik kan je vertellen dat wanneer ik het vrouwenteam van KLYC zag, mijn mond openviel. Sarah, Julie en Karolien zijn goede zeilsters (en misschien is goed hier al een understatement). Het zou niet makkelijk worden.

We zouden met vier Globes zeilen, waardoor telkens een team één manche aan wal bleef. Na een loting vertrokken wij voor de eerste manche met Globe 1 richting parcours, dat dankzij Senne en Arne helemaal in orde was. We zouden deze manche strijden tegen ons eigen mannenteam en de twee teams van KLYC. Pas toen we de geul uitkwamen zagen we dat er maar enkele rimpels op het Weel waren. Het ging traag… heel traag… Wanneer de vier boten in de buurt van de startlijn lagen, werd de startprocedure door Senne ingezet. Eén keer driehoek-lus. Gelukkig wakkerde de wind op dat moment een beetje aan, waardoor het nog aangenaam zeilen was. Charlotte kon met snelheid starten aan de pin-end, maar onze mannen lagen boven ons en de vrouwen van KLYC net achter. We konden op dat moment niet veel anders doen dan doorzeilen. De KLYC-mannen kenden een moeilijke start, maar hebben dat helemaal kunnen goedmaken in het eerste rak.

Hoewel we enkele joekels van spinnen (en dit is echt niet overdreven) aan boord hadden, bleef onze grootste vijand het gebrek aan wind. Het varieerde tussen niets en een zuchtje. Toen we aan de lus begonnen, viel de wind weg en lag iedereen zo goed als stil. Na enkele minuten windstil werd de manche afgebroken. Op die manier vond niemand het fijn. Wel zuur dat nog geen 2 minuten na het afbreken de wind over het Galgenweel weer invulde en iedereen vlot naar de wal kon varen voor de botenwissel, maar dat was niet te voorspellen.

Manche 2 verliep eigenlijk exact hetzelfde. Gestart mét wind, maar opnieuw quasi windstil in het eerste rak. In het eerste ruime rak lag weer iedereen zo goed als stil. Iedereen behalve onze Sodipa-mannen! Terwijl wij de hoop dat we ooit aan de gijpboei zouden geraken zo goed als opgegeven hadden, waren zij de enige die al aan de lus begonnen. Het zal je dan ook niet verwonderen dat wanneer ook deze manche afgebroken werd, ze dit echt jammer vonden. Maar zo ging het niet… Het Galgenweel was een spiegel.

Middagpauze! Op het terras in 25°C een kom erwtensoep met worstjes eten op 1 november, is zeker iets om niet te vergeten! Volgens de voorspelling ging de wind enkel afnemen en waren we er zo goed als zeker van dat we vandaag niet meer zouden zeilen. De drie daaropvolgende uren werden gevuld met leuke gesprekken, mooie foto’s, middagdutjes en het uittesten van een drone.

Rond 15u werd de wedstrijd uiteindelijk afgeblazen. De boten werden terug op zijn plaats gelegd en afgetuigd terwijl Hugo sfeerbeelden maakte. Dit moment zal ik niet snel vergeten. Waarom niet hoor ik je denken? Wel… de beelden laten het beter zien dan dat ik het met woorden zou uitleggen en ik ben er zeker van dat dat bewuste filmpje nog enkele keren getoond zal worden bij de volgende activiteiten. Maar mijn kleine gestalte, en vooral de bijhorende korte armpjes, is niet altijd een voordeel bij het zeilen…

Na een enorm vermoeiende zeildag(!) konden we nog genieten van een lekker diner in het clubhuis van RYCB, waarna ik moe mijn zetel in kroop.

Een dikke merci aan comité Senne en Arne, aan Hugo voor de mooie sfeerbeelden en aan al de andere aanwezigen om mij een enorm fijne dag te bezorgen!

Natalie