Zeilverslagen

Alle Klassen 2017 – Wim Henderieckx (Finn)

Op zaterdag 20 mei verschenen 6 Finns op het strijdtoneel, die elk wel hun eigen reden hadden om te komen genieten van een geweldige trainingsdag. André, kocht deze winter een Finn en maakte van deze gelegenheid gebruik om zijn maidentrip te maken in z’n nieuwe boot met de instructies van de kenners.

Sigurd,de ROOKIE van 2016, had een nieuw zeiltje laten meebrengen, en kon alles eens uitproberen. Jos is op zoek naar een nieuwe zeiluitdaging na een Yngling periode. Vince, na een studieperiode komt de zeilmicrobe terug te voorschijn. Mss is die Finn wel wat? Wim Craenen, was al overtuigd van de Finn en is nu op zoek naar een opportuniteit om een goed occasie op de kop te tikken. Wim Saeys, de man die de Snipe trekt op het Galgenweel, wil ook eens proeven van het Finn zeilen…

In de ochtend hadden we wat last van buien en winddraaiingen. Maar toen de wind zijn zin kreeg en een stabiele 10-12kn ontwikkelde, kon de pret niet meer op. Ideaal weer ! Planeren konden we, hangen, gijpen. Af en toe mislukt er iets. Jos en Vince konden het niet laten de boot van de onderkant te laten zien. Maar de Finn-microbe sloeg,  des te meer toe ! Jos, leek helemaal overtuigd, en gelooft in een Finn-uitdaging.  Gerko, mastbouwer en bootleverancier, was z’n visite kaartje meteen kwijt aan hem. Vince, nog wat groeimarge, maar kon niet wegsteken dat de Finn op termijn een optie vormt. André, is zichzelf tegen gekomen, maar is nog meer overtuigd van de juiste beslissing die hij genomen heeft door vorige winter een Finn aan te schaffen. Finn zeilen geeft een doel aan het leven, hé André ?  Wim Craenen, vorig jaar ook al van de partij, komt opnieuw snoepen van het mooie gebeuren. Dat gaat niet lang meer duren of die Laser 8.3 wordt geruild voor een Finn.  Sigurd, na één jaar durven we toch al spreken van een vaste waarde, maakt van de gelegenheid gebruik om een nieuw zeiltje te testen dat Gerko voor hem had meegebracht. Ja, dat gaat moeilijker en moeilijker worden om die Sigurd nog te kloppen ?! Wim Saeys laat zien dat hij uit het goede zeilershout is gesneden en legt meteen het vuur aan ieders zijn schenen.  Wim liet verstaan, dat als hij bemanningsproblemen krijgt in zijn Snipe, een Finn zeker zal overwegen.  Omdat voor zondag, geen wind wordt voorspeld, varen we op zaterdag alvast wat wedstrijdjes om de bepaling van “de Finn-Rookie of the year” eerlijk te laten verlopen.

Helaas liet de wind het voor de wedstrijd van zondag afweten. De zon was wel van de partij, maar een bries was er niet. Uitstel. Na een uur wachten lijkt het wel of een wonder is geschied en komt er zowaar een rimpeling op het water tevoorschijn. Proberen dan maar. De SO-wind zorgt voor een korte baan op de plas. We willen wat wegblijven van de gebouwen en de oever. Dus écht een korte baan. Maar niet getreurd, de strijd was er niet minder om. Dat het onder die Finn-zeilers kan spannen heeft menig zeilliefhebber en deelnemer kunnen aanschouwen. De gevestigde waarden Sigurd, Alain en Wim laten zich inpakken door die Rookies… De Snipe klasse, anders zo talrijk aanwezig op het Galgenweel, nu slechts 1 deelnemende boot. Maar lang niet slecht bezig die fam. Royer ;-), die zich als enige tweemansboot voor een Finn kan vestigen in de uitslag. De Fireballs komen met hun rating minder tot hun recht op zo’n klein parcours. Veel planeerwerk kwam er niet aan te pas vandaag. Want halve wind met spinnaker, daar kunnen zij het verschil maken, hopelijk volgende keer meer wind en lange halve windse rakken !,  Max, onze laserman, is ook wat overweldigd door al dat Finn-geweld en zal tijdens een midweek ook eens een Finn proberen. Als Finn-liefhebber kunnen we dat alleen maar toejuichen. De organisatie slaagt erin om, ondanks de moeilijke windomstandigheden er 3 reeksen uit te puren. Na de middag zijn we nog eens het water opgestuurd, maar tevergeefs, Eens goed op het water werd het een spiegel. Aftuigen, inpakken, en gezelligheid troef op het terras van de Sodipa. Wim Saeys is na enkele spannende duels met Sigurd Vergauwe uiteindelijk de winnaar. En niet alleen de winnaar van de wedstrijd, maar hij wordt ook uitgeroepen tot de Finn-Rookie van 2017 ! Hij gaat met alle prijzen naar huis. Het is hem van harte gegund ! Hij zal er nog weken over mijmeren, daar zijn we van overtuigd.

De gezelligheid, de kameraadschap, de gemoedelijkheid, de openheid, de broederlijkheid, het zat er allemaal wat tussen als ik de sfeer probeer te omschrijven. We genoten van een heerlijke zeilwedstrijd ! Waarvoor dank aan iedereen ! Als het enigszins past in de kalender, dan komen de Finn-zeilers zeker terug volgend jaar !

Wie interesse heeft om ook eens een Finn te proberen kan altijd terecht bij ons; finnproberen@finn-sailing.be

Tekst en foto: Wim Henderieckx / voorzitter Finn klasse België