Zeilverslagen

Clubkampioenschap 2016 – door Eric Royer

Het Clubkampioenschap.
Iets waar je naar toeleeft, niet 😉
Ik had de dagen afgeteld en mijn verblijf aan zee ingekort om dit zeker niet te missen.
De windvoorspellingen waren aan de zware kant, maar de zon zou ook van de partij zijn. De dag begon echter in mineur : een goede bui bij het optuigen. Joris was aan de late kant en kwam dan ook drijfnat aangefietst. Bij het optuigen raadpleegden verschillende zeilers mekaar ivm de keuze van de juiste trim. De laser zeilers, die twijfelden tussen een standaard of een radial zeil.
Iets later dan voorzien gingen we met zijn allen het water op. ( 10 lasers, 2 snipes , een pico, een FJ en een 420).

De wind blies rond de 10 knopen bij start 1, en mijn ‘pin-end’ start ging de mist in, doordat ik die boei zonodig nog een afscheidskusje wou geven. Dus vlug buitenom en terug over de startlijn. Onze inhaalrace kon beginnen. We gingen tweede over de finish, maar de handicap moest nog verrekend worden. Dit was uiteindelijk een vijfde plek!

Het wedstrijdcomité plakte er direct een tweede reeks aan voor we gingen lunchen. In de tweede reeks hadden we een mooie start en kwamen eerst aan de boventon. In de driehoek kregen we het aan de stok met Joris die duidelijk zijn dagje had. Zijn laser ging in plané en Joris was weg ermee. Ook Mil behaalde een knappe elfde plek in deze reeks.

Na de lunch was de windkracht toegenomen tot een 14 -tal knopen en de zon die bleef schijnen. In deze derde reeks gingen verschillende laserzeilers om, sommigen zelfs 3 keer. Nu stond er geen maat op de FJ van Ellen en Justin die aan de wind in plané iedereen het nakijken gaven. Ze kapseisden nog in het laatste kruisrak, trokken hun bootje in een flits recht, en gingen als eerste (na correctie) over de finish.

Wegens de fysiek zware derde reeks werd er een kleine pauze ingelast om even op adem te komen. Bij het binnen varen kapseisde Eric S. in de geul en kwam niet direct boven en enkele zeilers keken bezorgd, maar hij was gewoon even het slijk van zijn zeil aan het afwassen, een nablijvertje van 1 van zijn vorige buitelingen. Maarten trok zijn laser op de kant en demonteerde de Sodipa-loods om zo de nodige wisselstukken te vinden om alsnog in de vierde reeks te kunnen starten.
Hij heeft de geleende onderdelen nadien mooi op zijn originele plaats terug gemonteerd). Dit om bezorgde bestuursleden even gerust te stellen 😉

De wedstrijdleiding nam de beslissing om voor de vierde reeks het parkoers aan te passen tot een reeks van 3 driehoeken. Joris focuste teveel op onze snipe en vergat de Laser van Wim, die hiervan profiteerde om Joris in het laatste kruisrak nog te kloppen, en zo de reeks en de wedstrijd op zijn naam te zetten.
Aansluitend was er een overheerlijke bbq, we hebben er met zijn allen van genoten.

Proficiat Wim met deze mooie overwinning !!!

Dank aan alle helpers en het wedstrijdcomité die hun bootje in het rek hebben laten liggen om ons te kunnen laten zeilen.

Ik tel af naar de editie van 2017 🙂
Tot zeil
Eric

Foto’s kan je hier vinden, en er is zelfs een filmpje!