Zeilverslagen

Langste Dag 2019 – door Tom Goos vanuit Fru Hansen

De langste dag 2019 door Tom Goos vanuit Snipe Fru Hansen.

17 boten vullen vrijdagavond 21/06 het plein aan het Galgenweel: De Pico van Mil ligt al vanaf de middag te blinken aan de steiger. Eric en Jeroen prepareren samen met Katia hun Snipe voor een laatste test richting EK. Enkele 420’s worden opgetuigd door monitoren van de club en Herlinde en Tim. De 470’s van Joris en Serge/Nele zijn er net als de Snipes van Bruno/Stijn, Luc/Tamara en Senne/Liesa. Ellen en Natalie hebben voor het eerst Den Dries* uit zijn nieuwe bed gelicht. Als dat maar goed afloopt? Katrien kan gelukkig ontsnappen uit de vastgelopen lift van de voetgangers-tunnel zodat ze haar Laser kan optuigen naast die van Fanny, Rik en Thomas. Wim komt heel laat toe maar zo’n Finn is snel opgetuigd natuurlijk.
De startprocedure: tragere boten starten eerst; snellere laatst. Wie eerst ligt na een uur wint. De rest heb ik niet meegekregen want Paul heeft lang niet gezeild en is niet meer te houden. Het water op!
Mil is al een tijdje gestart als ik plots de joystick los in mijn handen heb. Dat heb je met die classic yachts natuurlijk, kunststof-moeheid in de pees**. Dan maar met de helmstok sturen maar dat is wennen en hangen als stuurman is niet meer mogelijk. Na die bewogen start en een slecht eerste kruisrak schuiven we op. De Snipes van Bruno en Luc gevolgd door de laser van Rik laten ons niet zomaar passeren. Dankzij een goed laatste kruisrak eindigen we 7e. Vooraan heeft Wim de Snipes van resp. Erik en Ellen afgehouden. Katrien en Fanny eindigen knap vooraan!
Pauze … of toch niet. Eric heeft een reserve pees** die we mogen gebruiken. Net op tijd is de herstelling klaar. Super bedankt Eric!
Met Paul als stuurman zijn we in de 2e manche heel goed weg aan de motorboot. Wim is als enige weg bij de pin – heeft hij iets gezien? Zeker, Wim gevolgd door Senne bouwen al snel een ruime voorsprong op. Wij liggen lange tijd derde met een ruime voorsprong op Ellen en Eric. Maar Paul is er toch niet gerust op. En terecht want al snel komt het geluid van een feestboot dichterbij. Neen niet de twee dames in de 420 die ook veel plezier hebben maar wel Den Dries* met Ellen/Natalie pakt op de valreep onze derde plaats af. Of toch niet, het is erg nipt! Omdat ze iets hoger liggen worden ze terecht derde, wij vierde en Eric vijfde. Vooraan gaat Wim opnieuw voor winst wanneer hij plots weer iets ziet … Deze keer zit er een verkeerde boei in zijn vizier en zien Senne / Liesa plots hun kans. Over hoe Wim wakker werd zijn de meningen verdeeld. Over hoe het hem alsnog gelukt is voor Senne de juiste boei te ronden moet nog een theorie bedacht worden. Hoe dan ook, Wim grijpt ook in de 2e manche de winst.
De zon is ondertussen onder en de maatjes roepen. Merci Marc voor de fantastische nachtelijke lekkernij.
Zo rond 23.30h is de uitslag bekend. Het comité samengesteld uit Herman/Evi en bijgestaan door Walter/Eric (redding) heeft heel wat cijferwerk verricht. Bedankt voor de vlekkeloze wedstrijd!
Wim wint dit jaar de langste dag gevolgd door Den Dries*, Senne en Eric… en ondergetekende heeft weer prijs!
* Andere namen voor de Snipe van Ellen zijn steeds welkom (boaty mcboatface staat al op de lijst)
** Een pees : flexibele verbinding tussen helmstok en joystick