Zeilverslagen

Leon Mertens Cup 2018 – door Tom Goos

De Leon Mertens Cup werd dit jaar in heel lichte omstandigheden verzeild. Cursisten kregen naar goede gewoonte de kans om zich te meten met onze geroutineerde clubleden. Verslag vanuit de kuip van Fru Hansen:

 

Als je een goede zeiler herkent bij weinig wind, dan was Leon Mertens een uitstekend zeiler; een kunstenaar die met het minste zuchtje de rest het nakijken gaf. Ik vermoed dat hij zaterdag toekeek en hij had voor de gelegenheid ook de weergoden aangesproken want de schrale 4 knopen uit West-Noord-Oost (ja, dat leest u goed) bleek een hele uitdaging. Niet in het minst voor de organisatie die deze keer bestond uit Joris, Walter en Evi.

 

In de eerste manche lanceert Paul onze Snipe richting pin-end. Enkel de Snipe van Senne/Luc en de FJ gaan ons voor. Die goede start kunnen we volhouden tot aan de finish waar we de Snipe van Erik/Sam net voor blijven. Bij de lasers vindt Rik de beste koers en Mill troeft het jonge geweld in de 2e Pico af.

 

Ik zit zelf aan het roer bij de tweede start. Pas nadat de Globe gepasseerd is en de vrije wind gevonden wordt, maakt de boot snelheid. De twee andere Snipes zijn te snel weg en moeten keren na een individuele terugroep. Wim in de Finn en Ellen/Jeroen in de FJ zijn wel op post en lopen snel uit gevolgd door de Lasers onder leiding van Eefje.

De lunch heeft Wim blijkbaar deugd gedaan; hij schrijft deze manche op zijn naam. Wij komen als tweede Snipe over de finish. Bij de Globes haalt team Philippe het van team Katrien.

 

Wim heeft de smaak te pakken en neemt ook in manche 3 snel de leiding.

Te voorspelbaar moet Leon toen gedacht hebben waarop hij de weergoden trakteerde en de wind op slag keerde. In de motorboten dachten ze het snel op te lossen maar tussen de laatste en de eerste zat te weinig tijd om de bovenboei te verplaatsen. Wim was alweer in aantocht en ging noodgedwongen richting ‘motorboei’.

De winst lag voor het grijpen toen Leon opnieuw ingreep en de wind vooraan even helemaal uitdraaide. De wedstrijd werd ingekort. De eerste plek van Wim zou slechts een voetnoot worden want het was Erik in de Laser die op spectaculaire wijze vanuit de achtergrond de 2e plek claimde.

 

Manche 4 is mijn herkansing maar ook nu wordt het inhalen. Via Mill, Joris/Nadine, Rik, Koen, Erik, Eefje, Ellen en Jeroen strijden we uiteindelijk met Senne/Luc voor een 5e plaats. Ver ervoor verwijzen Erik/Sam de Finn naar een tweede plaats.

 

Zonder twijfel een mooie zeildag met Wim als algemeen winnaar op de hielen gevolgd door Ellen en Jeroen in de FJ en Erik en Sam in de Snipe. Maar de strijd vooraan is meer dan ooit open en wie weet welk talent er uit de achtergrond plots opduikt… .

 

Tom vanuit

Snipe ‘Fru Hansen’