Zeilverslagen

Pokerzeilen 2016 – door Maarten Gernaey

Zaterdag 29 oktober 2016 – Pokerzeilen

Foto’s en filmpjes kan je hier vinden

De weersvoorspelling is niet veel soeps: men belooft ons slechts 3 a 4 knopen wind.

Wanneer ik om kwart voor één bij het Galgenweel aankom, valt er zelfs geen rimpeltje op het water te bespeuren. Het zonnetje is wel van de partij en de temperatuur is erg zacht, zodat er een soort nazomerweertje heerst.

De briefing werd reeds om half één gegeven. Aangezien er geen wind is, wordt het voorziene programma wat aangepast. In de „sailing instructions“ voor de eerste zeilmanche wordt iedere manier van voortstuwing toegestaan. Er mag dus naar hartenlust geroeid, gewrikt, gepompt en gepeddeld worden. Dankzij deze serendipiteit kan ik nog tijdig deelnemen door snel een roeispaan vast te grabbelen en mijn Laser zonder tuig in het water te rijden. Natalie geeft de start op de wal, waarna de zeilers zo snel mogelijk afvaren richting motorboot. Senne geeft iedere boot die de motorboot bezoekt een speelkaart. Na twee bezoekjes aan de motorboot heeft iedereen zijn eerste pokerhand. Natalie draait op de wal drie kaarten om die voor iedereen gemeenschappelijk zijn. De boot die de beste pokercombinatie van vijf kaarten bezit, wint. Zo heeft iedereen meteen een introductie gekregen voor het echt werk, dat later op de avond gepland staat. Met een dame en een vijf in de hand word ik vijfde van de tien boten.

Ondertussen is er toch een zuchtje wind opgestoken, en tuig snel mijn boot op om tijdig klaar te zijn voor de tweede manche. Als tweede manche zeilen we een kleine driehoek met een voordewindse finish. Even kan er zowaar echt gezeild worden, maar tegen dat de mindere goden de gijpboei ronden is het vat weer af. Hopend op meer wind ga ik wat verder van de kant varen maar dat blijkt geen verschil te maken. Vlak voor de lijn dobbert Rik mij nét niet voorbij, en ik eindig als zesde.

Voor de derde manche luidt de opdracht om zo snel mogelijk vier boeien te bezoeken, de cryptografische sleutel op de boei over te schrijven, en te finishen in de geul bij de VVW. Met behulp van de sleutels kan er een code gekraakt worden. Wie deze code niet kan kraken krijgt alsnog DSQ als score (gediskwalificeerd). Wegens aanhoudend gebrek aan wind wordt het wederom toegestaan om alternatieve voortstuwing te benutten. Er steekt weerom een zuchtje wind op, maar niettemin blijkt het ook op een eenmansboot voordelig om je vader mee te nemen als extra roeier. En als je zelf een volgorde mag kiezen om vier boeien aan te doen, dan kan het ook lonen om een „diabolo-volgorde“ te kiezen in plaats van en „vierkant-volgorde“ (denk er maar eens over na). Eefje en Hugo hadden als enigen deze strategische inzichten en wonnen hierdoor glansrijk de manche.

Voor de pokersets boven komen legt Herman ons nog op de rooster met een bijzonder snedige quiz. Naast de obligate vragen over de zeilsport is er ook aandacht voor de betere weetjes uit de wereld van „media, theater & film“. Een echte kampioen Pokerzeiler draait zijn/haar hand ook niet om voor enkele „weinig gebruikte uitdrukkingen en/of terminologie“: zo leg je een bulletali als je binnen wind zeilt, houd je een oogje op je fok, kluiver en vlieger bij het halzen, maak je handig gebruik van talrepen en schaam je je niet voor het Venturi-effect doorheen je diasteem.

Chef Luc Colpaert en zijn team serveren vervolgens een zeer smakelijke en ter plekke bereide paella.

Gewapend met extra „chips“ die met de quiz verdiend werden vatten we de pokermanches aan. Dit jaar zijn er twee pokermanches te verspelen, zodat de echte gokkers hun hartje konden ophalen. De beste zeilers (en roeiers) van de dag waren Tim en Casper in hun Snipe. Ze verspelen dit resultaat echter vakkundig door maar liefst 17 strafpunten te verzamelen bij het pokeren. Eefje trekt ondertussen „chips“ aan als een magneet en wordt zo met groot verschil de kampioene Pokerzeilen. Vlak na Tim en Casper worden Gerd en Lou verdienstelijk derde, dankzij puike zeilprestaties en een eerste plaats bij het pokeren, die door Lou koelbloedig wordt binnengerijfd.

De prijs voor de beste kledij in het thema van de dag „Fluo“ gaat naar Eric en Bart. Met hun fluo-oranje pakken, enorme fluo-oranje krulhaar-pruiken en bijpassende fluo-oranje brillen hebben ze deze bekroning meer dan verdiend.

Bedankt voor de organisatie: Senne, Natalie en alle anderen die geholpen hebben. Het was een zeer plezante zeildag met leuke en creatieve opdrachten!