In de kijkerZeilverslagen

Pokerzeilen 2022 – door Sherlock & Watson

Pokerzeilen 2022 – Bangelijk slechte kaarten

door Fannie Holmes-Verleye en Tom Watson-Goos

Het thema van pokerzeilen dit jaar is ‘destinguished gentle(wo)man sailors’, begin er maar aan. Gelukkig zijn er een paar foto’s en heeft Fannie snel een thema te pakken: Sherlock Holmes en James Watson gaan met een Upper class Britisch accent, voorzien van hoeden, pijp, sigaar, snor, hip flask en loep op zoek naar een nieuwe trofee in Fru Hansen. Topidee!

Bij Ellen en Lauranne vliegen ’s morgens de stukken karton in het rond. Wat wordt het? Ze toveren hun boot om in een motor met koplicht, wielen, breed stuur en nummerplaat. De leren jassen maken het geheel af maar blijken al snel te warm.

Het is 24°C eind oktober. Ook Wim heeft zich mispakt in zijn distinguished outfit:  een daim wollen jas, rode sjaal, roze broek en floeren pet; very distinguished, but hot!  Gerd en Lou houden het verstandig bij das + hoed + hemd met korte mouwen in combinatie met een regenbroek en ook Kato en Charlotte tuigen hun snipe op en krijgen tips van Senne. Katia zeilt met Joeri in de snipe van papa Eric. Deze snipe is pas hersteld en de gelcoat is maar net droog of misschien nog niet want Joeri glijdt er direct op uit en nog voor de start ligt hij in het Galgenweel, dat noemen ze gedoopt 🙂

Bij de lasers is Maarten in outfit. Rik maakt zich ook klaar en op de valreep verschijnt ook Koen.

Oef, ook Jules tuigt zijn Europe op. Hij vertrouwde het eerst niet nadat er geruchten opdoken dat er met echt geld zou gepokerd worden; gelukkig was het een geval van fake news.

Eerste manche – 2 bollen driehoek lus. Slechte start maar we zien Wim over stuurboord wegzeilen. Dat vertrouwen we niet en we volgen. 2e aan de bovenboei na Wim; hij had het weer gezien, straf. Katia komt zich nog moeien met onze 2e plaats. We kunnen haar even terugfluiten nadat ze een boei raakt (het was een zachte rode boei, Eric, niks erg 🙂 maar moeten haar uiteindelijk laten voorgaan. Wim wint deze reeks.

Tweede manche moet er een kaart opgepikt worden bij de motorboot die de volgorde door elkaar zal gooien. Ellen en Wim willen als eerste een kaart oppikken maar wij slagen erin Wim eruit te loeven op de startlijn (check). Niet dat het veel uitmaakt want ook deze manche wint Wim en tot overmaat van ramp hebben wij een koning getrokken = 3 miljoen strafseconden of zoiets, erger kon niet en we worden op de laatste plaats gezet. Een les: Wim eruit loeven doe je niet ongestraft.  

Na de pauze volgt manche 3: In omgekeerde volgorde starten van de uitslag van manche 1. Da meent ge nie! Op 7min en 41sec na Jules mogen we pas vertrekken. Jules geeft het beste van zich zelf maar Gerd en Lou winnen deze manche oververdiend. Voor ons was het een lange inhaalrace waarbij we streden met Rik die ons net voor blijft bij de finish.

Vierde wedstrijd wordt er voor de wind gestart en pas nadat Kato gestart is. Voor de wind met z’n allen naar de benedenboei. Er gebeuren geen accidenten al hoor je Eric soms iets roepen over een gelcoat. Niemand durft nog in de buurt van Katia te komen. We zeilen in deze mache lang op de 5e plaats tot het laatste voor-de-winds stuk. We lopen in op de snipes van Katia en Gerd. Bij de beneden boei zijn we erbij en pas ik de tip van Ellen (clubkampioenschap 2019) toe: afremmen voor de boei en onder de 2e anderen oploeven. Het lukt perfect en we worden derde na Ellen en jawel Wim natuurlijk.

Na een spannende en fijne wedstrijd hebben Eric en Senne Poké(r)bowls voorzien. Lekker! De eerste kostuums en strikjes verschijnen. Wim en Koen hebben andere verplichtingen en zien hun kansen in rook opgaan. Watson heeft natuurlijk een hip flask bij en weet hiermee nog een stem te winnen voor beste outfit (merci Katia). Yes, Holmes en Watson winnen de beste outfit en krijgen zo 100 chips extra.

Aan de pokertafel komt Rik naast mij zitten; wat voert die in zijn schild? En wat te denken van Joeri? Wel, Katia’s geheime wapen mist zijn kans niet! Joeri wint met een straat voorsprong de eerste pokermanche, tellen is zelfs overbodig. Volgende keer meer geluk voor ons?

De tafel is weer klaar. Let’s play Poker en Senne leidt de wedstrijd opnieuw in goede banen. Ook nu blijven de goede kaarten bij ons weg. Waar is die koning nu we hem nodig hebben? Naast mij stapelen de chips zich op; je ziet Rik bijna niet meer zitten en ook Kato heeft moeite om haar chip-torens overeind te houden. Wat een bangelijk slechte kaarten hebben wij zeg, het zal niet voor dit jaar zijn. Op het einde gaan drie teams all-in: Joeri, wij en (onder lichte druk) Ellen… allemaal blut! Het is Rik die met drie koninginnen zelfs Senne aftroeft. Een spectaculair einde maar wie wint?

Eerst toch even de organisatie bedanken. Senne en Eric hebben er weer een feest van gemaakt, bedankt mannen – weeral een heel mooie en plezante editie!

Het pokerzeilen 2022 wordt dit jaar gewonnen door Rik! … en Jacqueline is super trots op hem. Rik gaat blijkbaar een glazen kast kopen voor deze trofee en alle volgende. Ellen en Lauranne zijn 2e en Katia en Joeri 3e.

Yes Sir, het is weer zover Holmes en Watson eindigen 5e en kunnen dit rapport schrijven.