ZeilschoolZeilverslagen

Sloepenkoers 2018 – door Sam Govaerts

Een van onze nieuwste clubleden nam voor het eerst deel aan onze Sloepenkoers en dus ook voor het eerst het roer van onze Globes. Door het lot werd hij aangeduid als verslaggever, en hieronder kan je merken dat hij dat fantastisch heeft gedaan! Bedankt Sam!

Zaterdag, 24 maart ’18

Het woord ‘wind’voorspelling krijgt een nieuwe betekenis. We mochten ons verwachten aan ‘wind’ van 5 knopen met ‘uitschieters’ tot wel 8 knopen. Het beloofde een zenuwslopende race te worden.

4 lesboten lagen reeds kant-en-klaar opgetuigd op het uur dat we eigenlijk met optuigen moesten beginnen. Als dat geen service is, weet ik het ook niet meer. De team indeling was een wiskundige uitdaging: 11 deelnemers en 4 boten. Hoe kunnen we dat oplossen? Alles werd in het werk gesteld om Eefje te overtuigen om toch maar mee aan boord te stappen en haar kapper te laten varen. Gelukkig voor haar was er Marcella die zich spontaan (of onder lichte sociale druk?) aanbood om het aantal deelnemers op te trekken naar 12. En zo werd de wiskundige puzzel opgelost: 3 deelnemers per boot.

De eerste manche lag de ambitie hoog: 2 bollen, geschatte duurtijd 20 minuten. Na meer dan één uur (?) zijn we er dan toch in geslaagd het finish signaal te horen en een mooie 2de plaats in de wacht te slepen. Team C (Joris, Paul en Koen) kaapte de eerste plaats weg.

De smaak naar meer en beter liet ons (team A – Senne, Gerd en Sam) niet los. De nodige instructies van een ervaringsdeskunde aan boord in combinatie met vechten voor wind en ruimte aan de bovenboei leverde ons een mooie eerste plaats op in de tweede manche. Onderweg hebben we terloops de fairplay prijs weggegeven aan team B (Luc, Tamara en Miel). Ze hadden de bovenboei geraakt zonder dat ook maar enig ander team er weet van had en hebben desondanks een strafrondje gemaakt. Mooi!

Bij de start van de 3de manche hadden we het genoegen om zelf een strafrondje te mogen maken na het ietsiebietsie laattijdig verlenen van een bakboord voorrang. In team D (Eric, Lou en Marcella) was er alvast één iemand buitengewoon blij. Al was het maar omdat zijn vader, die bij ons in het team zat, hierdoor de achtervolging moest inzetten.

De laatste manche was een ware aanslag op ieders geduld. Daar! Aan stuurboord wind! … en weg was die wind.

Maar ons geduld werd beloond … om de dag mooi af te sluiten, stond een lekker, exotisch buffet met Syrisch tintje ons op te wachten.

Dankjewel aan de organisatie en de catering. En de weergoden toch bedankt voor het straaltje zon.

 

Einduitslag:

Paul – Joris – Koen: 1 – 3 – 1 – 1 – totaal: 6

Senne – Sam – Gerd: 2 – 1 – 4 – 2 – totaal: 9

Eric – Lou – Marcella: 4 – 2 – 2 – 3 – totaal: 11

Luc – Miel – Tamara: 3 – 4 – 3 – 4 – totaal: 14

 

Foto’s en filmpjes op onze foto-pagina