Zeilverslagen

Langste Dag 2018 – door Tom Goos

Nog maar net klaar met het verslag van de Leon Mertens Cup en hopla een nieuw verslag aan m’n broek. Wie heeft die ongeschreven wet verzonnen? Neen dit is geen toeval meer, volgens mij is er meer aan de hand: we zitten met een mol!

 

Toegegeven de omstandigheden zaten niet mee: 17 graden bij 4-5 Bft geeft een windchill temp. van circa 14 graden en dat is iets te fris voor mij en mijn stuurman Paul. Overal lagerwal; foute lei-oogpositie van de fok, te veel speling op de helmstok en te laat voor de eerste start maar er is meer…

Stijn zeilt mee met Senne en als klap op de vuurpijl verschijnt Charlotte (de vriendin van Stijn) aan de wal om te supporteren. Senne en Stijn eindigen knap 2e maar heeft Paul zich hierdoor niet wat ingehouden ;-)?

Erik, Robert en Frans hadden hoge verwachtingen in de Wayfarer.  Aan ervaring en ambitie geen gebrek. Waarom wordt die 2e manche dan bij de toog gevaren jongens?

Rik en Koen in de Lasers verdenk ik van zuivere manipulatie. In de eerste manche hebben we onze tanden stuk gebeten achter de Laser van Koen (voormalige Laser van Erik). Die wil ik graag eens bekijken door een warmtebeeldcamera. En dan Rik die net voor het einde nog een duikje maakt; kom aan zeg?

Eric en Natalie in de Snipe vertrekken met knikkende knieën om in volle euforie als derde te eindigen. Onderweg hebben ze nog wat schlagers gezongen blijkbaar. Dit vraagt toch om de invoering van een biologisch paspoort.

Luc en Tim zeilden goed tot de bouten van hun zijstag het begaven. Ze wisten de schade te beperken en zelfs te herstellen voor de tweede manche. Hierin zeilden ze opnieuw goed maar nu braken de bouten van de andere zijstag? Wie nu nog twijfelt…!

Wat te zeggen van Bart en Maarten in hun Laser. Te laat voor de eerste manche en allebei top in de tweede. En dan die opmerking van Bart: “Als een Laser geen verstaging nodig heeft, waarom zou een Snipe die dan nodig hebben”.

Net voor het einde laat Dirk in de Laser ons nog onopvallend passeren. Dirk wordt “toevallig” vierde.        Miel zeilde de langste wedstrijd en zou boven alle verdenking staan ware het niet dat ook dat verdacht is.

Nekpijn hield Fanny uit de race waarna ze zich “vrijwillig” aanbood voor de redding. Merci Fanny en veel beterschap maar je reddingsboot kwam bij het opruimen wel erg moeizaam uit het water. Was je iets vergeten, nog snel wat sporen wissen?

Misschien zit onze mol wel in de kantine? Waarom vertrekken Marcella, Kris en Elke eerstdaags naar het buitenland? Jacqueline veinsde bij aankomst dat er geen maatjes zouden zijn. Maar zoals de traditie het wil waren er wel MAATJES VAN MARK. Bedankt Mark, ze waren super lekker maar toch ben jij mijn hoofdverdachte vanwege het anagram dat ik per toeval ontdekte: “maatjes van mark” = “J. Aarts kemm vaan” = het Fins voor “J.Aarts in elk geval”. En wie heeft er gewonnen?

Joris zeilde 2 keer een eerste plaats en is onze winnaar. Dikke proficiat, niks mis mee denk je. Maar de laatste manche werd wel opvallend vroeg afgeblazen en dat op een moment dat de lus een kruisrak was geworden en Senne en Stijn in de Snipe gevaarlijk dicht bij Joris kwamen. Ik kan mij vergissen maar volgens mij is het laatste uur niet vol gemaakt Hugo en Evi; het comité! Evi die bij de Leon Mertens Cup in de comitéboot zat met … jawel Joris.

De langste dag is inderdaad een speciale wedstrijd. Voor het Clubkampioenschap claim ik alvast de vrijstelling!

Tom vanuit

Snipe ‘Fru Hansen’