Zeilverslagen

Snipe wedstrijd 6 september – door Sarah de Cannière

Zondag 3 september hadden we onze Nationale Wedstrijd Snipe, Fireball, OK en FJ. De laatste 2 klassen gaven helaas forfait.

Sarah de Cannière van KLYC is recent niet alleen meer trotse eigenaar van een FJ, maar ook van een Snipe, nota bene de blauwe snipe van een van onze (ex?)leden: Pieter. Zij werd 5de, en kreeg dus de eer om voor het verslag te zorgen van deze wedstrijd.

 

Zondag 3 september, Nationale wedstrijd @ Sodipa

 

Zondag 3 september, onze eerste ‘echte’ snipe-wedstrijd, op één oefen-midweekje na. De voorspellingen waren maar kalmpjes, wat dan ’s ochtends ook tot even uitstel leidde. Het comité deed zijn uiterste best om ondanks de variabele windrichting toch een parcours te leggen waarna we toch relatief snel van start konden gaan. Na 2 bollen driekhoek-lus werd eerste reeks gewonnen door Spike en zoon Engida. De tweede reeks behaalde Dries de overwinning, die duidelijk een goed team vormde met zijn crew vers uit de Sodipa-zeilcursus.

Tegen de middag voelden we de wind iets meer opkomen. Tijd om even te gaan eten, om daarna hopelijk met een stevigere bries te namiddag te kunnen starten. Dries en crew gaven er helaas de brui aan, waardoor we in de namiddag met 7 verdergingen. De wind was wat aangewakkerd, met 2 op ’t kantje zitten werd mogelijk en af en toe moesten we de buikspieren en hangbanden zelfs even aanspreken.

Ons doel voor de dag: niet als laatste eindigen. We waren dan ook blij dat we in de voormiddag telkens een bootje achter ons konden laten. In de namiddag begonnen we het snipe-zeilen wat door te hebben. Onze voornaamste conclusies over een snipe: 1) Het duurt lang voor een snipe versnelt (lees: op 8 sec in gang proberen te geraken blijkt geen optie). 2) Een snipe verleiert niet zo veel, je moet de boeien niet steeds overzeilen om ze te halen. Hiermee rekening houden bleek zo z’n effect te hebben. Elke reeks ging iets beter dan de vorige, en het leverde ons de laatst reeks zelfs een tweede plaatsje op, tot onze eigen grote verbazing. Dat smaakt naar meer!

Na 5 spannende reeksen gingen Spike en Engida met de overwinning lopen. Proficiat! Yannick en Wim haalden en mooie tweede plaats en Jan en Nathalie mochten het podium afsluiten.

Bedankt aan Joris en de rest van het Sodipa Wedstrijdcomité voor de vlotte organisatie, en tot de volgende!