Zeilverslagen

Halloweencup 2017 – door Tom Goos

Halloweencup 2017

 

Deze cup van macho’s en maskes bekroont traditiegetrouw de beste zeilclub van het Galgenweel. Dit jaar werd om de eer gestreden door een mannen- en vrouwenteam van Sodipa en Klyc aangevuld met een combiteam van Sodipa-, VWW- en Klyc-leden.

Onder een blauwe hemel met 12 knopen wind worden 4 Globe lesboten van Sodipa opgetuigd. Per manche blijft 1 team aan wal waarbij een doorschuifsysteem ieder team telkens in een andere boot plaatst. Een fair systeem want in boot nr.4  is de mast gezakt met een losse verstaging als gevolg. Niet direct oplosbaar en dus een handicap.

Het SRNA comité legt een driehoek/lus parcours en voorziet 5 manches van 2 bollen:

De eerste manche is voor velen een kennismaking met de Globes. Niet zo voor de Sodipa-dames die er snel vandoor zijn en de manche met gemak op hun naam schrijven. De Klyc-dames weren zich in een duidelijk mindere boot nr.4.

In de volgende manche laten de Sodipa mannen zien dat de dames niet onoverwinnelijk zijn en is er tot op de meet strijd voor plaats 3 tussen de combiploeg en de Klyc-mannen. Geen van beiden wil toegeven; voorrangskreten weergalmen en onder het oog van de comitéboot moeten uiteindelijk de Klyc mannen het onderspit delven. Het is opvallend dat de bootnummers in exact dezelfde volgorde eindigen als de eerste manche; is de einduitslag voorspelbaar?

Na de middag is er minder wind. De combiploeg strijd met de Sodipa-dames in boot nr. 4 voor de eerste stek. Is de handicap van boot nr.4 plots een voordeel? Ondergetekende parkeert de Sodipa- mannen boot als ware gentleman vòòr de finishlijn zodat de Klyc-dames voorbij kunnen. Graag gedaan! De cup lijkt dit jaar bestemd voor de Sodipa-dames of de combiploeg.

De vierde manche wordt beheerst door de combiploeg. De Sodipa-mannen met hun voorzitter aan het roer halen in boot nr. 4 langzaam de Klyc-dames en op de valreep ook nog de Klyc-mannen in. Maar wie ligt daar stil voor de finish … de combiploeg. Met een zelden geziene Globe-roll-tack smijt de Sodipa-mannenploeg zich naar een onverwachte eerste plaats. De lossere verstaging van boot nr. 4 is nu duidelijk een voordeel al kan ‘de touch’ van de voorzitter in deze niet genoeg benadrukt worden. De strijd om de cup is weer open al hebben de Sodipa mannen aan wal hun lot niet meer in eigen hand.

In de verkorte 5e manche wisselen de posities voortdurend. Voor de laatste boei varen de 2 damesploegen en het combiteam zij aan zij. De Sodipa-dames gaan na de boei overstag maar vallen stil. De combiploeg ( in boot nr. 4) neemt de Klyc-dames mee op wandel en overzeilt bewust de ideale koers richting finish zodat winst en eindwinst hen niet meer kan ontsnappen.

 

Proficiat aan de combiploeg, dank aan de organisatie, het comité en alle deelnemers.

Tom Goos

 

Foto’s vind je hier en hier (facebook), een filmpje hier (ook facebook).