Geen categorie

Verslag vanuit Peru 2/2

In oktober organiseerden we onze eerste Sail 4 Life, ten voordele van Chico Latino. Onze eigen Walter Beckers trok met zijn gezin voor 6 maanden naar Peru om er de handen uit de mouwen te steken, en zo ook te kijken hoe onze bijdrage aan het project gespendeerd wordt. Hij is ondertussen terug in België, iets vroeger dan gepland. Sommigen hebben al kunnen genieten van zijn verhalen. Hieronder vind je nog het tweede verslag vanuit Peru:

Hoi clubgenoten,

 

In de eerste maand hebben we kennis gemaakt met de andere vrijwilligers (studenten) en de plaatselijke leden van Chico Latino. De locatie van het hoofdproject is gelegen in Choquepata en is voor ons anderhalf uur rijden met 2 bussen. Het openbaar vervoer en de taxi’s zijn goed georganiseerd en goedkoop.

In het project worden iedere schooldag ongeveer 35 kinderen uit de omgeving na schooltijd opgevangen . Dit gebeurt in 3 leeftijdsgroepen. De kinderen worden er begeleid bij hun huistaken en tevens kunnen zij er ontspannen met sport en spel. Tevens wordt er de nadruk gelegd op het Spaans lezen en begrijpen, (Queshua is hun thuistaal).

Hiervoor is er met de sponsering van de zeilclub een boekenkast aangekocht met boeken volgens leeftijdscategorie. Tevens is de ingangspoort herschilderd door de kinderen met het nieuwe logo van Chico Latino. (zie foto’s onderaan)

Iets verderop in het dorpje, is er nog een leslokaal voor een 14-tal adolescenten. In dit lokaal, heb ik eerst de elektriciteit zo veilig mogelijk gemaakt en een extra lamp opgehangen, zo goedkoop mogelijk en  met de schaarse middelen van daar. Daarna heb ik samen met mijn eega basis electriciteitslessen gegeven op maandag. Chico Latino heeft natuurlijk wel een kleine investering gedaan om praktijkmateriaal aan te kopen zodat deze jongens en meisjes ermee proefondervindelijk kunnen werken.

Een ander deel van hun projecten zijn de cavia-boerderijen, waarvan ik er enkele bezocht heb, deze zijn in volle expansie. Op vrij amateuristische manier zijn deze opgebouwd en gerund. Het grootste probleem zijn de ziektes die deze diertjes kunnen krijgen. Er is aan ons gevraagd om een oude schuur op te knappen om cavia’s te kunnen kweken. We hebben dit project aanvaard, maar vermits dit nog verder van onze woonst was, zijn we daar in het leegstaand kaasfabriekje blijven slapen. Dit voor drie nachten, vier werkdagen. Het is iedere keer effe aanpassen, er is geen stromend water, dus we moeten ons behelpen met plaatselijk geleverd water. Voor het toilet gebruiken we water uit de beek.( basis kamperen en zonder douche)

We zijn bezig met de muren verder op te metsen, dit gebeurt met zongebakken stenen van roodbruin zand. Deze zijn 12 -15 kilo zwaar en als cement wordt er hetzelfde zand gebruikt. Stelling, trapladder zijn niet voorhanden en het dak ligt er al op. Daarna nog ramen en een deur plaatsen en alles afsluiten met kippengaas zodat er geen ratten binnen kunnen.( deze eten cavias en brengen ziekten over). Dit alles gebeurt met eenvoudig gereedschap. Het project is bijna afgerond, maar wij voelen ons nuttig.

 

Groetjes

Walter en zijn gezin.

boekenkast

Poort – VOOR

Poort – NA

Caviakwekerij in aanbouw